Afgelopen week was er reuring in detacheringland. Jeroen Versteeg, topman van ict-dienstverlener Cap Gemini, heeft vierhonderd met name oudere medewerkers gevraagd om per januari 2013 zo'n 10 procent salaris in te leveren. Ook CGI, voorheen Logica, overweegt deze stap. De betreffende medewerkers zijn door het hoge salaris en dito leeftijd minder inzetbaar.
Gezien de vele reacties in de pers en onder andere op de site van Computable, roept deze bezuinigingsactie veel emotie op. In de pers is er al gauw het woord ‘demotie’ op geplakt, maar is dit terecht? En: waarom zijn die medewerkers minder inzetbaar en is dit te voorkomen?
Demotie is het tegenovergestelde van promotie: een bewuste stap terugdoen op de loopbaanladder. In Nederland komt het nog niet zo vaak voor, maar in de VS en UK is demotie een geaccepteerd verschijnsel. Concreet betekent demotie een andere functie voor minder geld. Het teruggaan in salaris is geen gemakkelijk gespreksonderwerp, maar zolang dit op vrijwillige basis gebeurd en met wederzijds goed vinden dan hoeft het niet verkeerd te zijn. Het kan bijvoorbeeld dat een werknemer na een burn-out kiest voor een rustiger bestaan. Bij Cap Gemini is geen sprake van demotie. De Cap medewerkers gaan niet geheel vrijwillig terug in salaris want het alternatief is ontslag.
Was deze paniekactie te voorkomen? Als Johan Versteeg c.s. een zogenaamd leeftijdsbewust personeelsbeleid had gevoerd misschien wel. Met zo’n beleid zijn dit soort bezuinigingen te voorkomen. De huidige bezuiniging is namelijk gebaseerd op een hardnekkig vooronderstelling dat oudere medewerkers zich niet ontwikkelen en daardoor niet of minder inzetbaar zijn. Werknemers worden rond de 45 jaar al afgeschreven. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. ‘Bij veertig ligt het omslagpunt, dat zien we in elk onderzoek terug’, zegt professor Van der Heijden. Fraai. Veelgehoorde kwalificaties zijn: minder flexibel, vaker gefrustreerd, minder ambitieus, minder creatief en minder vernieuwend.
Het wordt tijd dat werkgevers wakker worden en anders gaan denken. Want het tegenovergestelde is namelijk waar: medewerkers rond de 40 jaar kunnen nog volop groeien! Dit is aangetoond door Baltes. Paul Baltes (1939-2006) heeft gewerkt voor het Max Planck Institute for Human Development. Hij heeft het ontwikkelingspotentieel van mensen onderzocht in relatie tot het ouder worden. Hij ontwikkelde een ‘psychological model to age succesfully’ op de Universiteit van Virginia.
In dit model wordt onderscheid gemaakt tussen de neuro-fysieke ontwikkeling (blauwe curve) en de persoonlijke ontwikkeling (groene curve) van een individu. Een mens is fysiek op zijn sterkst rond zijn 20ste levensjaar maar neemt vanaf dat moment gestaag af. Nu komt de verrassing. De groei in de persoonlijke ontwikkeling gaat veel langzamer. Het hoogtepunt wordt bereikt rond de 60-jarige leeftijd en blijft dan nog lang op ongeveer hetzelfde niveau. Dat betekent dat de mens die zich goed ontwikkeld heeft – en zich goed blijft ontwikkelen – op het hoogtepunt van die kwaliteiten komt als hij of zij al (bijna) gepensioneerd is.
Wat vele werkgevers niet weten is dat de persoonlijke ontwikkelingslijn sterk te beïnvloeden is. Mensen die nieuwsgierig zijn, opleidingen en cursussen volgen, regelmatig nieuwe zaken oppakken, kortom, mensen die mentaal in beweging zijn en blijven zullen hun persoonlijke ontwikkelingslijn veel hoger hebben liggen dan mensen die reeds op relatief jeugdige leeftijd ‘mentaal met pensioen zijn gegaan’. Ook mensen die zich later realiseren dat ze onvoldoende gewerkt hebben aan hun persoonlijke ontwikkeling kunnen een geweldige inhaalslag maken. Alle reden dus om 45-plussers daarop te wijzen en ze daar ook in te trainen en te prikkelen. Een werkgever kan hier prima op inspelen! Naarmate de medewerker meer werkervaring heeft opgedaan – en hij gebruikt dit voor eigen groei – des te succesvoller en meer inzetbaar hij is.
Kortom, de persoonlijke ontwikkeling is te sturen. Als werkgever kan je daar prima op faciliteren door leeftijdsbewust personeelsbeleid te ontwikkelen en actief in te zetten. Het verhoogt juist de inzetbaarheid met als bonus de medewerkertevredenheid van de seniore medewerkers. Vergeet niet: de recessie gaat een keer voorbij. De vergrijzing en de ontgroening dendert voort en na de recessie gaan werkgevers er alles aan doen om werknemers te behouden. Het zou maar zo kunnen dat de 45-plussers bij Cap Gemini om zich heen gaan kijken…
@PaVaKe
Zo makkelijk kom je er niet vanaf 😀
Vertel…
Nu werk ik daar en verdien:
100k,
75k,
50k of
25k
Wat maakt dat uit?
Mensen op hun 45e afschrijven levert daarmee een self-fulfilling profecy. Afgeschreven mensen geloven niet meer in een loopbaan en hun ontwikkeling stagneert terwijl er nog volop groeimogelijkheid is.
Jammer, enorme kapitaalvernietiging door de werkgevers.
Hoe een win-win voor beiden creëren?
Boeiende reacties allemaal, dank daarvoor! Ik reageer even op een paar reacties: ik vind dat werkgevers zeker een kans laten liggen. Dat is ook de rode draad van mijn betoog. Inderdaad, demotie wordt al jaren toegepast (ik heb zelf ook medewerkers die stap laten maken), al wordt daar weinig ruchtbaarheid aangegeven. De actie bij Cap hoort niet het label demotie te krijgen, het is een bezuiniging ten koste van de werknemers.
Als een werkgever reactief of passief is in het laten ontwikkelen van medewerkers(want de uurtjes moeten gemaakt worden) moet een werknemer zich daar niet achter verschuilen. Het is tenslotte je eigen loopbaan! Daarom is het belangrijk om als werknemer zelf een houding te hebben om jezelf te willen en te blijven ontwikkelen. Het is niet alleen het volgen van (bijv) een training, maar ook in je werk zijn zat kansen om nieuwe dingen te proberen en te leren. Just do it!
Goede Artikel moet ik zeggen.
Kunt je geld verdienen met Internet? Ja zeker!
Veel mensen dromen ervan :Snel geld te verdienen met thuiswerk. Hoe zit dit?
LUISTER Naar deze TALK FUSION PRESENTATIE
Mijn TALK FUSION REPRESENTATIE VAN Andy van Dijk.
http://app.s2.talkfusion.com/fusion2/view.asp?MzM2OTE5NQ==_27107149
Voor meer informatie kunt graag opbellen of Emailen.
Ronald Wederfoort
IT Business Consultant
YouTube – FACEBOOK – Linkedin
Phone: 5999 5156118
http://1436929.talkfusion.com/home.asp
Tweeter :@usacuracao
Email: ronald_wederfoort@yahoo.com
Beste Ludo,
een goed artikel omdat het een verhaal is met goede argumenten en een heldere structuur. In eerste instantie had ik de neiging om 100% voor te zijn voor het artikel maar achteraf bezien ben ik het niet volledig met je eens.
Het gegeven dat in Engeland en Amerika het fenomeen demotie al gewoon is, zegt duidelijk iets over deze controverse tussen oud en jong op de arbeidsmarkt. Het is daar al blijkbaar (meer) normaal en in die zin, is jouw artikel dan eenzijdig belicht. Ik moet eraan toevoegen dat ik geen wetenschapper ben noch onderzoek daarna gedaan heb en maak gebruik van een citaat wat hier is genoemd.
Aangezien dit onderwerp al zolang een belangrijk thema is waarover zoveel is gezegd en geschreven, zeker in deze crisis, vraag ik me af of er niet eens een keer een openbaar debat zou moeten komen in de media over dit onderwerp. Het leeft kennelijk wel. In zo’n openbaar debat komen dan alle standpunten naar voren van zowel de jongeren als ouderen. Nu heb ik vaak het gevoel als ik de artikelen lees, dat ze tamelijk eenzijdig zijn. Die indruk heb ik ook van dit artikel.