De Duitse regering wil dat er in 2018 overal in het land breedband beschikbaar is met een minimale snelheid van 50 Mbit/s. Deze doelstelling is een van de tien punten die in de digitale agenda van het Duitse kabinet staan om de komende jaren te investeren in de digitalisering van de industrie, de samenleving en de overheid. Volgens bondskanselier Angela Merkel beschouwt Duitsland zich als toonaangevend innovatieland en moet het die ambitie dan wel waarmaken.
In haar openingstoespraak op de CeBIT deze week zei bondskanselier Merkel ook dat er wordt geïnvesteerd in draadloos mobiel breedband in rurale gebieden. Uiterlijk in juni van dit jaar vinden er frequentieveilingen plaats.
Nederland
In Nederland kondigde het kabinet recentelijk ook een aanvalsplan aan om de witte vlekken op het platteland met breedband in te kleuren. Dat zou dan onder andere moeten gebeuren middels radio-bandbreedte voor snel internet. Volgens met ministerie van Economische Zaken (EZ) kunnen internetbedrijven vanaf 1 september een vergunning aanvragen voor gebruik van de bandbreedte. Die zou niet ten koste gaan van bestaande frequenties voor radiostations en Wi-Fi, aldus EZ.
Doelstelling is dat in 2020 iedereen toegang heeft tot internet met een snelheid van minimaal 30 megabit per seconde (Mbps) en dat 50 procent van de huishoudens een internetaansluiting gebruikt met een snelheid van minimaal 100 Mbps.
Her en der zijn in dunbevolkte gebieden echter ook diverse lokale actiegroepen, met burgers en ondernemers, actief die niet geloven in dit soort plannen en het te lang vinden duren. Zij bundelen hun krachten en proberen op die manier de financiering te regelen voor zelf aan te leggen glasvezelverbindingen, soms ondersteund door een provincie of een gemeente.
Puntenplan
De andere negen actiepunten van de digitale agenda van de Duitse rijksoverheid zijn:
– Meer publieke Wi-Fi;
– Meer financiële ondersteuning voor start-ups;
– Nieuwe dataprivacy-regelingen;
– Ondersteuning van Europa’s streven naar één digitale markt;
– Snelle regelingen voor netneutraliteit en roaming binnen de EU;
– Nieuwe it-beveiligingsregels via wetgeving;
– Een betere online dienstverlening van de overheid;
– Nieuwe r&d-regeling (met name voor oplossingen it-beveiliging);
– Meer aandacht voor ‘networked mobility’, zoals geautomatiseerd rijden.