EU-commissaris Neelie Kroes heeft een plan voor een pan-Europese aanpak van internetbeveiliging ontvangen. Het gaat om normen voor de aanpak van cyber security die onder andere zijn opgesteld door het Nederlandse norminstituut NEN. Het aangeboden document is opgesteld door CEN, Cenelec en ETSI en gemaakt door de Cyber Security Coordination Group (CSCG), een Europese commissie waarin die drie partijen samenwerken. De NEN-commissie IT-beveiligingstechnieken is met drie experts lid van de CSCG.
In het bestand dat aan Kroes, vice-voorzitter van de Europese Commissie die belast is met de digitale agenda, is aangeboden staan negen aanbevelingen voor een Europese aanpak van webdreigingen.
Maatregelen die genoemd worden, zijn onder andere: ‘initiatieven starten om het vertrouwen van de EU-burger in de digitale omgeving terug te winnen’ en ‘het maken van een sterke en betrouwbare Europese Public Key Infrastructuur en van cryptografische technieken.’
Andere punten die aan bod komen zijn: ‘Het harmoniseren van de bestaande Europese eisen aan cyber security en de evaluaties van cyber security’, ‘Het opzetten van een samenwerking op hoog niveau tussen de CSCG en Europese onderzoeksinstituten’ en ‘het bedrijfsleven betrekken bij het maken van normen voor Cyber Security.’
Het voorstel dat één Europese cyberstrategie concreet vorm moet geven is hier te downloaden. De strategie vloeit voort uit een samenwerking van de Europese Commissie en Catherine Ashton, vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie.
NEN werkt ook aan de ontwikkeling van een Europese norm voor ict-competenties.
Het zou ook “leuk” zijn als het aangeboden plan ook de implementatie van de gevolgen van de Snowden lessen in zich heeft. Dan is zeker snel het vertrouwen van de burger terug. Cyberstregie is leuk, maar het gaat dit keer om de implementatie. Strategien genoeg…
Maarten Maarten toch….
Ik ken Catherine Ashton vanuit het verleden en weet dat zij weinig tot geen kaas heeft gegeten van IT. (Sterker, ze houd niet zo van Franse kaas…) Dat heeft Neelie Kroes overigens ook niet, dus zijn ze samen een goed team moet je maar denken.
Als je het stuk even goed door leest staan er wel aanbevelingen en een aantal ‘zienswijzen’ en ‘ideeën’ in maar geen concrete zaken daar het een samenraapsel is van verschillende partijen over iets meer dan acht jaar.
Maar goed, we kunnen niet alles verwachten van een log orgaan als de EU….
Nietwaar?
Numo toch . .
wanneer je de PDF’s van de site van de EU leest wordt hier een heel behoorlijk raamwerk gedefinieerd.
Natuurlijk gaat het om een bestuurlijke stuk waar niet veel konkrete maatregelen staan maar de opzet is zeker niet slecht en Kroes laat zich adviseren door experten, dat zal bij de anderen ook zo zijn.
@Numoquest,
never change a loosing team?, het lijkt er op dat je mij gelijk geeft, en 8 jaar verzamelen, pff dat is al 2 pc generaties geleden….
Beetje oude wijn na de maaltijd zullen we maar zeggen. Want het verdienmodel voor internetcriminaliteit is al zo volwassen dat het vechten tegen die bierkaai is.
En och ja voor de mensen die denken na de openbaringen die Snowden heeft gedaan dat het nu goed is om daar krachtig tegen op te treden.
Wat Snowden naar buiten bracht was niet echt nieuw. Het detailniveau en de ondersteunende documentatie wellicht wel. Dat er op grote bedrijfsspionage wordt uitgevoerd door de VS hoort niet alleen de EU allang te weten. Misschien wisten ze het wel en hebben het nooit laten merken vanwege strategische redenen. Dat neemt niet weg dat ze daar jaren geleden al aan wat hadden moeten doen. Want het lijkt er nu op dat ze voor de goede sier alsnog die stappen willen gaan zetten alleen is het eigenlijk puur voor de vorm want de schade is al te groot en er is vooralsnog geen zicht op hoe deze schadelijke invloed teruggedrongen kan worden.
Die pijnlijke realiteit hoort politieke consequenties te hebben ware het niet dat het Europese bestuur te ver van de mensen af staat om überhaupt nog een enige mate democratisch gehalte te hebben.