Vanaf 1 augustus mogen opsporingsambtenaren in Beieren spyware installeren op computers van verdachten. Het parlement van de grootste Duitse deelstaat ging 3 juli akkoord met een wetsvoorstel van de christendemocratische partij CSU.
'Bayerntrojaners', noemen ze in de Duitse deelstaat Beieren de programmaatjes die de politie vanaf 1 augustus 2008 mag installeren op computers van verdachte personen. Het parlement van de deelstaat stemde op 3 juli in met het gebruik van deze spyware om verdachten ongemerkt af te luisteren en hun surfgedrag vast te leggen. Dat meldt de nieuwssite Heise Online.
De politie krijgt ook verregaande bevoegdheid voor het gebruik van afluisterapparatuur en zogenoemde IMSI-catchers, apparaten waarmee de identiteit van mobiele bellers ongemerkt kan worden achterhaald. De oppositiepartijen stemden tegen het voorstel, dat zij in strijd met de grondwet vinden. Zij hebben echter geen meerderheid in het parlement.
"Beieren wordt de eerste deelstaat die online-doorzoekingen in de wet vastlegt", zegt Joachim Herrmann, minister van binnenlandse zaken in de grootste deelstaat van Duitsland, vol trots. "Daarmee tonen we maar weer eens wie voorop loopt op het gebied van binnenlandse veiligheid." Hij is er van overtuigd dat het aangenomen voorstel binnen de Beierse en Duitse grondwet blijft.
Direct gevaar
In de praktijk wordt het voor opsporingsambtenaren mogelijk om ongemerkt gebruik te maken van de informatiesystemen van verdachte personen die 'direct gevaar opleveren voor het voortbestaan of de veiligheid van Duitsland, Beieren, lichaam, leven of vrijheid van personen.' De veiligheidsinstanties mogen de met spyware gevonden computergegevens doorzoeken, opslaan en bewerken.
Ondertussen houdt de oppositie zijn hart vast. Florian Ritter van de SPD voorziet dat geen enkele rechtbank de via spyware verkregen gegevens zal accepteren. De data mogen immers met behulp van de ‘razzia-software' door de onderzoekers worden aangepast. Bovendien zouden gegevensanalyses door de politie maanden vertraging oplopen in verband met personeelsgebrek. Een ander oppositielid vraagt zich af wat voor verder onlinerecherchewerk nog te wachten staan.
Regeringspartij CSU doet de kritiek af als ‘impertinente onwetendheid'. "Er is geen enkel beschaafd land ter wereld waar deze dingen niet wettelijk zijn toegestaan", aldus een woordvoerder.
Het kan nog veel gekker, daarvoor moet je naar Oostenrijk.
1. in Oostenrijk mag de politie je data aftappen let wel:
ZONDER RECHTERLIJKE MACHTIGING
2. op dit moment zitten 10 dierenbeschermers al 45 dagen in de gevangenis, zonder aanklacht of proces omdat een gewiekste openbare aanklager een anti-terreur-wet daarvoor misbruikt. 1 van die mensen is de leverancier van antispyware/antivirus/antimalware programmatuur.
Het kan dus gevaarlijk worden een oostenrijkse kennis het een of ander anti-malware programma te schenken want voor je het weet ben je verdacht van de vorming van een internationale criminele organisatie.