Ruim de helft (57 procent) van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in de ict-sector liet het afgelopen jaar regelmatig het uurtarief zakken om aan voldoende werk te komen. Om meer opdrachten te krijgen is gemiddeld genomen 56 procent van de zzp'ers in Nederland bereid om concessies te doen aan het standaardtarief. De gemiddelde uurprijs van een interim-ict'er ligt op 97 euro, dat is iets onder het gemiddelde uurtarief van honderd euro.
Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door interimnetwerk Ininterim.nl onder 1429 zzp'ers uit verschillende branches. Er deden 233 ict'ers aan mee.
De interimmers is ook naar hun spaargedrag gevraagd. Zzp'ers zijn immers zelf verantwoordelijk voor hun pensioenopbouw. Van de ondervraagde ict'ers vindt 46 procent dat er voldoende geld opzij gezet kan worden voor de oude dag. Na zzp'ers in de financiële sector (48 procent) zijn freelance-ict'ers de beste spaarders. Gemiddeld genomen is 41 procent van de zzp'ers tevreden met het geld dat kan worden weggezet voor de oudedagvoorziening.
‘Markt trekt aan’
Eerder meldde Computable aan de hand van hetzelfde onderzoek dat interim ict'ers de markt zien aantrekken. 69 procent ziet in 2011 een toename van de vraag naar hun diensten ten opzichte van 2010. Daarmee zijn ict'ers het meest positief over het aantrekken van de markt.
De uitkomsten zijn indicatief. De enquête is gehouden onder 1429 zzp'ers uit verschillende vakgebieden waaronder: financiën, gezondheidszorg, juridisch, personeel en organisatie, marketing en communicatie, onderwijs, ict. Aan de enquête namen 233 ict'ers deel. Volgens de Marktmonitor 2011 van brancheorganisatie Ict~Office telt Nederland ongeveer 20.000 ict'ers die werken als zzp'er.
Gemiddeld 97 euro per uur. Dit lijkt niet te kloppen, of zitten hier ook de tarieven van de grote ICT-dienstverleners in meegerekend? Dat moet haast wel, maar dan is dit cijfer in een artikel over ZZP wel misleidend. Mijn inschatting is dat een ZZP-er gemiddeld rond de 65 Euro zit (excl de marges van een evt tussenpartij: de zgn “butsers”)
Gerrit, het ligt er maar net aan over welke ZZPers je hebt hebt.
Als je ze allemaal bedoeld, dus ook de ZZP-kleuterjuffrouw, en ZZP-automonteur valt er geen peil op te trekken is is geen enkel bedrag representatief.
Dat geld ook zo als je alle ZZP-ICTers bedoeld.
Een ZZP-Software architekt heeft nu eenmaal een ander tarief als een ZZPer die bij de mensen thuis virusjes van de computer af haalt.
Lui die zeer specialistisch werk doen hoeven echt hun tarief niet te laten zakken.
als het gemiddeld tarief Euro 97 is voor een zzp’er, dan was er geen sprake van een crisis neem ik aan. Ik denk dat hiermee het eindtarief wordt bedoeld met daarna nog 1 of meerdere schijven tussen de freelancer en een eindklant….
“…als een ZZPer die bij de mensen thuis virusjes van de computer af haalt.”
Beetje offtopic: wat kan zo’n ZZPer eigenlijk per uur vragen? Want de meeste mensen zullen gewoon de handige buurman of neefje inschakelen.
@mm dat ligt er nogal aan he,
Het is werk wat ook moet gebeuren, en zeker voor mensen die belangrijke data op hun systeem hebben staan.
Als je dat op een profesionele manier aanpakt, dan lijkt me dat je ergens tussen de dertig / vijftig euro mag vragen. Veel ??? kijk dan eens wat een schilder of een stukadoor vraagt !
De buurjongen komt welicht wel even voor twee tientjes langs, maar dat kun je ook nauwelijks een profesional noemen.
Die knul is echter wel weer een uitkomst als je te veel hebt zitten knoeien met downloaden en geen zin hebt een serieuze vent in te huren.
offtopic: Waarom eigenlijk niet, ga je met je defecte auto, TV of wasmachine ook naar de buurjongen ?