Na een marginale groei van 5 procent in 2012 is het aantal ict-vacatures in 2013 in een stroomversnelling terechtgekomen. In de eerste helft van 2013 groeide het aantal vacatures met ruim 16 procent. In de tweede helft bedroeg de groei maar liefst ruim 20 procent. Dit blijkt uit onderzoek van detacheerder Yacht.
De vraag naar softwareontwikkelaars laat volgens Yacht nog steeds de grootste groei zien met 29 procent. Vacatures voor functioneel beheerders laten met 5 procent de laagste groei zien. Werkgevers op zoek naar ict-talent zullen meer uit de kast moeten halen om deze medewerkers te werven en aan zich te binden. Ze krijgen hierbij te maken met calculerende ict’ers die op zoek zijn naar flexibiliteit en gemak.
123.000 unieke vacatures
De vraag naar ict-specialisten zoals business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en softwareontwikkelaars laat over heel 2013 een forse groei van 18,6 procent zien. Na de arbeidsmarkt voor technische functies is de ict-markt hiermee de tweede snelste groeier. In totaal werden het afgelopen jaar ruim 123.000 unieke ict-vacatures geplaatst. Werkgevers zijn nog steeds zeer kritisch en zoeken het schaap met de vijf poten, maar het schaarse ict-talent krijgt weer meer mogelijkheden om eisen te stellen.
Werkgevers stellen hoge eisen aan te werven ict’ers, maar kunnen een soortgelijke reactie terugverwachten. Uit de meeste recente Beroepen- en Arbeidsmarkt Survey van Yacht onder circa achthonderd ict-professionals van december 2013, blijkt dat slechts 8 procent actief op zoek is, 65 procent latent zoekt en 27 procent honkvast is. ‘De goede tijden voor de ict’er komen weer terug’, zegt Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht. ‘Het worden niet meteen weer sollicitatiegesprekken bij de autodealer, maar je moet voor een goede ict’er wel wat op tafel leggen. De ict’er blijkt een calculerende werknemer: salaris, een vast contract en goede secundaire voorwaarden scoren duidelijk hoger dan bij de gemiddeld hoogopgeleide Nederlander. Flexibel werken, in de vorm van flexibele werktijden en thuiswerken, vinden ict’ers belangrijk. Veel kennis opdoen en veel leren, scoren beduidend hoger dan bij andere hoogopgeleiden.’
Zoekkanalen
Ict’ers maken het zich zo makkelijk mogelijk om een nieuwe functie te vinden. De meest gebruikte zoekkanalen zijn de algemene vacaturesites (59 procent) en het plaatsen van het eigen cv op een jobsite (44 procent). Het persoonlijke netwerk wordt veel minder ingezet dan door andere hoogopgeleiden. Op de vraag hoe ict’ers hun huidige baan hebben gevonden, antwoordt 24 procent het persoonlijke netwerk tegen 32 procent van de totale groep hoger opgeleiden.
Na een groei van 5 procent over 2012, die vooral geconcentreerd was rond softwareontwikkelaars en het mkb, zag Yacht in 2013 breed herstel over de hele linie. De top vijf meest gevraagde functies van 2013 zijn softwareontwikkelaar (29 procent), it-manager (19 procent), informatieanalist (17 procent), tester (17 procent) en business consultant (13 procent). Security officers laten procentueel de grootste groei zien, maar hun absolute aantallen zijn nog vrij laag. In 2012 werden er 698 gevraagd en in 2013 waren dit er 1004.
Ja er is een uitwaaiering te zien van de vraag naar…. nee, het is bij lange na niet zo consistent als men telkens weer geneigd is te presenteren.
Talent
Talent inzichtelijk krijgen is niet het grootste talent van menig recruiter en bij de HR professional. Reden is eenvoudigweg tweeerlei:
1. Men heeft in heel veel gevallen geen materiekennis van het vakgebied
2. Men ontbeert persoonlijk talent of de tools het te kunnen
Het hele talent verhaal hier dan graag naar de heide der fabelen verwijzend.
Groei vs beschikbaarheid in Nederland
De grenzen van goedkope landen gaan langzaam maar zeker verder open en Balkenende, Bos, Kamp, Donner, Rutte, Asscher, Samsom hebben heel veel gedaan dit te bereiken maar…. evenveel niet gedaan te zorgen voor de vele werknemers die nog steeds aan de kant staan.
Immers, het is goedkoper investeren in al die goedkope lonen landen dan te kijken naar het beschikbare contingent aan ’talent’ dat wij in Nederland hebben?
Men heeft niet de intentie mensen aan zich te binden als we alle mogelijkheden en stappen nemen die men zet. Het is dan niet verwonderlijk dat je een dergelijk beeld krijgt. Heel veel mensen doelloos en met weinig perspectieven aan de kant. Welwillende werknemers die, economisch bezien terecht, denken als ik zie wat ik allemaal van de dames en de heren in Den Haag mag afdragen…
Het word misschien wel eens tijd dat men daar gaat beseffen dat dat stukje anders moet. Dat men de ruimte en mogelijkheid krijgt de IT professional die nu aan de kant staat aan zich te kunnen binden waardoor en een veel grotere economische stap word gezet als dit soort vage onzinnigheid.
Je zou na vijf jaar verwachten dat alle partijen het daar toch wel een keer tot een stukje constructieve inzicht zouden zijn gekomen. Het geeft in ieder geval aan dat ook Yacht niet helemaal goed heeft op zitten letten anders had men meegewerkt aan bijscholen dan wel herscholen.
Maar er is nog hoop getuige dit artikel.
Dit verhaal wordt al bijna tien jaar de wereld in gebracht maar de bijbehorende economische randvoorwaarden geven aan dat het water nog lang niet hoog genoeg aan de lippen staan.
Als je je profiel op linkedin zet krijg je een ware plaag van recruiters over je heen die je vol overgave proberen over te halen om aan de andere kant van het land te gaan werken. Oftewel interesseert het ze bizar weinig als ze maar scoren. (Als het even kan een half jaarsalaris of meer)
Misschien een idee om je werknemers eens écht in te zetten door qua beloning dan ook maar eens ‘marktconform’ te gaan werken misschien?
Kloppen de cijfers wel die Yacht presenteerd?
Ik kijk graag even naar de cijfers die Yacht in het gepresenteerde verhaal aanhaalt. En daar stel ik mijn vraagtekens dan vervolgens ook bij… Yacht noemt een getal van 123.000 unieke vacatures binnen de ICT.
Stel dat op elke vacature 10 personen reageren. In de praktijk worden regelmatig aantallen van 50 tot 300 genoemd. Zeker wanneer ik het ‘standaard’ afwijsbericht mag geloven. Of is dat niet de ware reden van afwijzing?
Kortom, je zou zeggen dat er dan (123.000×10=) 1.230.000 actief zoekende ict-ers zijn. En dit is volgens Yacht slechts 8%!. Hebben wij in Nederland een ict leger van 1.230.000 personen die zoekende zijn? Hebben wij in Nederland uberhaubt een ict leger van 1.537.500 automatiseerders? Nou nee, Yacht!
Wanneer je even kijkt op ictmarktmonitor .nl naar hetgeen aan cbs cijfers wordt gepresenteerd kun je concluderen dat de Yacht cijfers minimaal een factor 10 te hoog zijn.
Of bedoelden ze bij Yacht misschien de vacatures van januari + de vacatures van februari + ….
@Erkki
In alle eerlijkheid, wat de overheid met regelmaat publiceert loopt nu ook niet echt over van geloofwaardigheid en realiteit. Als er maar genoeg in geloven dan word iets vanzelf realiteit. Zelfs de grootse pretentie, onzin en leugen.
@Erkki
Je vergeet dat iemand op meerdere vacatures kan reageren…
Tja,
Als ik een vacature plaats van ehm lets say een w.c.-juffrouw.
Dan staan er in no time op diverse sites vacatures voor WC-dames waarvan nauwelijks te achterhalen is wie de betreffende nu eigenlijk geplaatst heeft.
Zo kom je idd wel aan een behoorlijk aantal vacatures. Hoeveel zijn er nu werkelijk ?
Vervolgens worden er allerlei onnodige, niet relevante, irrieele kwaliteiten gevraagd
Afgeronde HBO opleiding verwarmingsmonteur, straaljagerpiloot of soortgelijk,
ipv nu gewoon eens te kijken wat er nu eigenlijk nodig is.
Immers een zwabber door de plee halen en een rol papier vervangen vereist echt geen specialist.
Uiteraard moet je geen 9-5 mentaliteit hebben, nu dat is een geluk want de meeste werknemers hebben gewoon een 10-4 mentaliteit en voldoen dus.
Je moet stressbestendig zijn, terwijl er niemand op het idee komt dat er in het bedrijf wellicht structureel iets mis is als het continu in een stress situatie verkeerd.
En tja dat markconform salaris ja… ook zoiets vaags.
Ik kan waneer die 50cent in het schaaltje wordt gelegd, met drie WC-rollen tegelijkertijd jongleren, een versje opzeggen en een dansje doen, over War For Talent gesproken !
Dat zijn duidelijk kwaliteiten boven het markt gemiddelde, wordt het niet eens tijd dat die kwaliteiten ook gewaardeerd worden ?
Vertel toch gewoon wat je kunt verwachten. Als je gewoon meld dat je voor een FTE maximaal 2800 Euro kunt verwachten dan weet je tenminste dat je nog even moet doorzoeken, daar is toch niets geheimzinning aan.
Maar het belangrijkste lijkt me toch dat je als bedrijf dat een vacture plaats, gewoon wilt dat een geschikte kandidaat in staat is je te vinden. En dat is (was iig in het verleden) vaak een probleem doordat tussenpersonen (detacheerders, uitzendburo’s, vacature websites noem ze maar op) er alles aan proberen te doen dat vaag te houden.
Zo kom je dus nooit aan een schone WC !
@Pascal: Helemaal mee eens. Het zijn trouwens niet de tussenpersonen die voor chaos zorgen, ook de bedrijven met de vacatures doen hier lekker aan mee (omdat de interne recruiters van hetzelfde kaliber zijn). Bij 9 van de 10 vacatures zijn de eisen extreem opgeschroefd. Ook buiten de IT is dat zo. Op dit moment zijn er bedrijven die academici zoeken voor een soort stage (heet daar trainee). Je mag dan 6 maanden voor 400 euro/maand customer support gaan doen. Blijkbaar is het wettelijk toegestaan iemand voor minder dan minimum loon te laten werken.
Leuk artikel, maar je hebt iets meer informatie nodig om te kunnen bepalen of deze cijfers kloppen. Op het moment dat een organisatie de vacature niet ingevuld krijgt gaan er meerdere bureaus mee aan de slag met wellicht verschillende functietitels. Terwijl het om één en dezelfde vacature gaat.
Om ook nog even in te gaan op de mensen uit de landen waarvan de grens is opengesteld… Ik heb nog geen vacature voorbij zien komen binnen de IT waarop iemand aangenomen zou kunnen worden uit één van die landen.
Oh en het is fijn om te lezen dat alle “recruiters” over dezelfde kam worden geschoren. Totdat je wel wordt benaderd voor die gave baan, met bijbehorend salaris en andere voorwaarden, dan is het een uitzondering op de regel.
Niet zo klagen, beste bedrijven. Jullie weten dus allang dat het moeilijk wordt ICT-ers te vinden.
Ik ga er vanuit dat jullie, vooruitziende ondernemers als julie zijn:
– werkloze ICT’ers werven en scholen
– eenvoudige “instroombanen” creëren voor degenen die net komen kijken of er een tijd uit zijn geweest
– ouderen niet afdanken maar met passend werk aan een baan houden/helpen
Maar wat weet ik ervan, ik ben geen duurbetaalde HR-specialist.
Werklozen genoeg, dus niet klagen graag.