Mobiel werken gaat de komende jaren zorgen voor een forse reductie van het aantal werkplekken op kantoren. In 2020 zijn er nog gemiddeld iets meer dan zes bureaus beschikbaar voor elke tien werknemers. Nu zijn dat er nog 8,4, wat een afname betekent van 27 procent. Nederland loopt volgens onderzoeksbureau Vanson Bourne voorop in deze ontwikkeling. Internationaal is de afname van het aantal werkplekken 'slechts' 17 procent.
Dat blijkt uit het onderzoek Workplace of the Future, dat is uitgevoerd door Vanson Bourne in opdracht van Citrix. In het onderzoek werden negentienhonderd it-managers in negentien landen ondervraagd naar de werkplek van de toekomst. Van de respondenten geeft 29 procent aan dat ze in 2020 veelal niet meer vanuit hun traditionele kantoor zullen werken. Het werk wordt verplaatst naar een thuiswerkplek (64 procent), projectlocaties (60 procent) of op locatie bij een klant of partner (50 procent). Ook verwachten de it-managers dat werknemers toegang zullen krijgen tot bedrijfsapplicaties en data op mobiele werklocaties als hotels, vliegvelden of onderweg.
Het onderzoek laat zien dat steeds meer organisaties mobiele werkstijlen ondersteunen. Op dit moment omarmt 24 procent van de organisaties deze manier van werken, in 2014 is dat naar verwachting 84 procent. Bedrijven die al mobiel werken, besparen gemiddeld 15 procent op het aantal werkplekken.
Voordelen
De voornaamste voordelen van mobiel werken zijn volgens de ondervraagden dat mobiel werken voor organisaties een flexibelere werkplek (73 procent), lagere personeelskosten (53 procent) en minder uitgaven aan onroerend goed (48 procent) biedt. Ook helpt het in het aantrekken (47 procent) en behouden (44 procent) van toptalent. Voordelen voor medewerkers zijn meer flexibiliteit (65 procent), hogere productiviteit (62 procent), minder reistijd (61 procent) en een betere werk/privé-balans (55 procent).
'Steeds meer bedrijven stimuleren hun medewerkers om buiten kantoor te werken', zegt Ed Bezooijen, marketingdirecteur Benelux bij Citrix. 'Ze zien er ook de voordelen van in. Het gaat niet alleen om een besparing in de vierkante meters kantoorruimte, maar ook om een hogere productiviteit en flexibiliteit. De technologie om mobiel werken mogelijk te maken is al beschikbaar. Bedrijven die deze mogelijkheden omarmen, kunnen een voorsprong opbouwen ten opzichte van de concurrentie.'
Opvallende bevindingen
De bevindingen van Vanson Bourne zijn opvallend te noemen. Begin 2012 deed dit onderzoeksbureau ook al onderzoek naar mobiel werken en toen constateerde het dat Nederlandse werkgevers juist weinig bereid zijn tot mobiel werken. Toen bleek dat 11 procent van de Nederlandse bedrijven geen enkele vorm van mobiele werkplekken aanbiedt, tegenover een gemiddelde van 6 procent in omringende landen. Daarnaast bleek de bereidheid laag om hier verandering in te brengen.
Voorspellen is moeilijk als het de toekomst betreft…… ,
maar het zou wel eens veel eerder zo kunnen zijn, voor wat betreft Nederland. De verhouding werkplekken/mensen wordt beïnvloed door nationale fiscale regels en verhuismobiliteitskosten. Bv woon-werkverkeer wel of niet belast, verhuiskosten huur/koophuizen, ruimte op de woning markt etc. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de bedrijfs- en management cultuur, die sterk van invloed is. Dat te samen maakt dat er weinig generieks te zeggen is over 19 landen, maar wel per land.
Het onderzoek is daarom meer een “educated guess”.
Misschien zitten we in 2020 net een centralisatieslag en heeft men bedacht dat het zuiniger is om allemaal bij elkaar in een kantoor te zitten, dan alleen op een thuiswerkplek.
Efficiëntie en effectiviteit komt in 2020 eerder uit nauwe samenwerking dan uit sporadische ontmoetingen bij de koffie automaat.
Maar het zou ook kunnen dat het rapport gelijk krijgt.