De programmeertaal Java wordt nog altijd het meest gebruikt. Ook C is een populaire taal. De populariteit van deze twee talen neemt wel wat af. Het gebruik van Python en Ruby on Rails neemt sterk toe.
Java is nog altijd de populairste programmeertaal. De taal C staat op een tweede plaats. Dat blijkt uit cijfers van de TIOBE Programming Community, dat de zoekmachines van Google, Yahoo!, MSN en YouTube gebruikt om tot deze resultaten te komen.
De populariteit van Java is wel wat afgenomen vergeleken met hetzelfde onderzoek vorig jaar. Dat is een trend die al langer gaande is, blijkt uit de statistieken. Hetzelfde geldt voor C. De populariteit van die taal steeg vergeleken met vorig jaar augustus wel een beetje, maar gekeken over een langere periode blijkt dat ook de populariteit van C afneemt.
Python en Ruby
Daarentegen doet de programmeertaal Python, ontwikkeld door de Nederlander Guido van Rossum, het erg goed. De taal wordt al enkele jaren steeds meer gebruikt en staat op een zesde plaats in de top twintig. Python is in de nieuwe lijst de hoogste stijger. Verder doet de programmeertaal Ruby on Rails doet het erg goed: die staat op een negende plaats. Ook daarvan nam de populariteit het afgelopen jaar toe. Een trend die al eerder was ingezet.
Nieuw in de top twintig is de Powershell, dat in één klap op de vijftiende plaats staat. Powershell is een nieuwe, krachtige command line-scripttaal in Windows Server 2008. Ook Pascal steeg; het staat nu op positie zestien binnen de top 20. Deze programmeertaal steeg ook het sterkst.
Er zijn een aantal talen waar de populariteit van afneemt. Niet verrassend is dat het veertig jaar oude Cobol daar een van is. Maar ook C#, JavaScript en PL/SQL daalden een of meerdere plaatsen.
Top 20
Aug 2008 Aug 2007
1 1 Java
2 2 C
3 3 (Visual) Basic
4 4 C++
5 5 PHP
6 8 Python
7 6 Perl
8 7 C#
9 10 Ruby
10 9 JavaScript
11 14 Delphi
12 13 D
13 11 PL/SQL
14 12 SAS
15 – Powershell
16 24 Pascal
17 18 Lisp/Schem
18 15 Lua
19 16 Cobol
20 23 Action Script
@R.Heinen
“C” en “C ” zijn in mijn ogen ook universele talen, ben ik met je eens. Echter heb je voor ieder target-platform een specifieke development enviroment nodig en toegevoegde libraries. En C en C maken het mogelijk om te wroeten (met pointers) in geheugen gebieden, waardoor je applicatie bij default instabiel kan worden.
JAVA biedt nog steeds het voordeel van “write once, run many times on multiple platforms”. Dat gaat nog steeds niet zonder interpreters. Zover is de ict industrie nog niet ge-evolueerd na 25 jaar pc – os – ontwikkeling.
Ruby on rails is een framework en geen programmeertaal.
@Ronald.
Het punt wat ik in de reacties wil maken dat de keuze voor een programmeertaal sterk afhankelijk is van het probleem of de applicatie. Het kunnen wroeten (met pointers) in (alle) geheugen gebieden kan juist ook een voordeel zijn als je weet wat je aan het doen bent. De gegeven vergelijking in het artikel moet mijns inziens gedifferentieerd worden naar een vergelijking van programmeertalen welke een alternatief voor elkaar kunnen zijn en bijvoorbeeld Lisp, Javascript, PL/SQL en C kunnen nooit een alterntief van elkaar zijn en zijn mijns inziens dus ook onvergelijkbaar.
Je kunt je vraagtekens stellen bij de manier waarop dit ‘geteld’ is. Bijvoorbeeld, is Java gewoon moeilijker in het gebruik dan C# en wordt er daarom meer naar gezocht in zoekmachines? Kortom, hele belangrijke beslissingen zou ik op basis hiervan niet nemen, wel kun je hierin trends ontdekken.
“…wordt nog altijd het meest gebruikt…” Verbaast mij hogelijk. NB: er staat N I E T dat ie het populairst is (want dat lijkt me niet onmogelijk), maar dat ie het meest wordt gebruikt. Daar geloof ik dus helemaal niets van.
Gaarne onderbouwing van de bewering: aantallen programma’s, aantallen programmeurs, lines-of-code, etc. Doe dat gelijk ook voor alle andere talen, inclusief de gegenereerde lines-of-code via de so called 4gl’s e.d. In de financi?le omgevingen waarin ik werk, zie ik vooral COBOL in allerlei varianten, ook wel gegenereerd. De tabel betreft wellicht populariteit maar geenszins het gebruik.
Zo worden bijvoorbeeld het allergrootste deel van alle financi?le transacties in NL geprocessed via COBOL, – zeker weten – en er komen dagelijks miljoenen lines-of-code bij…..