De Europese Commissie komt met een voorstel voor uniforme regels voor cloud computing. Daarmee wil de commissie het gebruik van cloud computing door bedrijven stimuleren. Dat zou in 2020 tot 45 miljard euro aan extra uitgaven voor cloud computing moeten leiden. Dat zou de Europese economie met 957 miljard doen groeien en 3,8 miljoen banen opleveren.
De vier hoofdpunten van de Europese strategie voor cloud computing zijn:
• Garanderen dat de gebruiker zijn data van de ene cloud naar de andere kan verplaatsen of geheel kan terugtrekken.
• EU-certificering van betrouwbare cloudproviders.
• Modelcontracten voor cloud computing waarin wettelijke voorwaarden duidelijk zijn vermeld.
• Een Europees partnerschap tussen overheid en ict-bedrijfsleven dat de behoeften in de markt inventariseert. Dit geeft Europese ict-bedrijven een voorsprong op de concurrentie, vooral uit de VS.
Deze vier actiepunten moeten het mogelijk maken dat Europa maximaal profiteert van de potentie van cloud computing. Nu laten veel bedrijven zich nog afschrikken uit vrees voor de veiligheid van hun gegevens of problemen met het overstappen naar een andere provider. De cloudstrategie van de Europese Commissie werd op 27 september 2012 door commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) bekendgemaakt in een toespraak.
‘We moeten Europees denken. Als wij vasthouden aan nationaal beleid met nationale regels, houden wij de cloud gevangen binnen nationale grenzen. Wij zouden onze ambitie niet op die manier moeten insnoeren', aldus Kroes in haar toespraak.
Besparing
Volgens de Europese Commissie is een belangrijk voordeel van cloud computing dat bedrijven geen dure servers of dataopslagsystemen hoeven aan te schaffen en te onderhouden. Volgens 80 procent van de bedrijven die al clouddiensten afnemen bespaart dit tussen 10 en 20 procent op ict-kosten, stelt de commissie. Een op de vijf bedrijven spreekt zelfs van een besparing van meer dan 30 procent. Naast lagere kosten voor ict, spaart cloud computing ook kantoorruimte uit en hebben bedrijven minder ict'ers nodig.
Een heel goed initiatief. Het wordt tijd dat de regels binnen Europa geharmoniseerd worden. Nu zitten we zelf regelmatig met het probleem dat iets in het ene land wel mag maar in het andere niet. Met name de lokale overheden in Europa houden er zo hun eigen regels op na.
Als de Europese regelgeving lukt (want dat wordt nog een hele klus) is er ook een basis om met de VS tot een eenduidige regelgeving te komen.
@Jan van Leeuwen: OpenStack is an Infrastructure as a Service (IaaS) cloud computing project started by Rackspace Cloud and NASA in 2010. (http://en.wikipedia.org/wiki/OpenStack)
Ik zeg niet over wie er allemaal aan bijdraagt, ik zeg wie het initiatief gestart is 🙂
@Philippe Creytens: Hele rake opmerking!! “Als er al een nieuw innovatief (cloud-) bedrijf zou ontstaan in Europa wordt het zo gekocht door… Amerikanen.”
@Michiel Steltman: Nee, je versterkt juist de misvatting tussen cloud en cloud computing. Cloud is gewoon een synoniem voor het internet. Cloud hebben we inderdaad ook in Europa en Nederland. Ik heb veel interesse welke Europese bedrijven cloud computing aanbieden. En dan bedoel ik bedrijven die dus op basis van zelfbediening veel computers/servers laten samenwerken op een schaalbare manier. Welke niet VS bedrijven bieden een “content delivery network, geautomatiseerde load balancers en de mogelijkheid om een “resilient” applicatie architectuur op te zetten zonder dat hier menselijke arbeid aan te pas komt? Welke partij zou bijvoorbeeld een Hyves aan kunnen bieden die ook in Peru snel is?
Ondanks dat het met “ons” kennis niveau vaak wel goed zit lopen we hopeloos achter de op de VS en de afstand wordt tot op heden nog steeds *groter*. Als je ziet met welke snelheid Amazon groeit, ervaring op doet en diens services uitbereid word ik bijna neerslachtig.
We snappen en hebben cloud, maar cloud computing -waar de echte innovatie en toekomst zit- hebben we nagenoeg niet.
Overigens hou ik me ten zeerste aanbevolen! Dus als er partijen zijn die wel degelijk goed bezig zijn op het gebied van cloud computing hoor ik dat graag. Dan maak ik direct een account aan.
Een voorstel voor uniforme regels voor cloud computing….. met ander woorden “standaardisatie” van Cloud Computing.
De behoefte aan standaardisatie van Cloud computing (techniek, regels, normen etc) is iets wat ik in het verleden in elke discussie op deze site benoemd heb.
Op 18 september heb ik een bijeenkomst bijgewoond waar Maurice van der Woude een van de sprekers was. Hij is samen met een aantal andere mensen (op Europese niveau) bezig om via EuroCloud de standaardisatie van Cloud te regelen. Hij gaf ook aan dat het niet makkelijk is om zoveel landen op een lijn te krijgen en sterker nog, dat gaat nog wat jaren duren.
Er zijn “slimme” ondernemers die slim inspelen op de behoeftes die ontstaan zijn uit het gebrek aan standaardisatie en de door de leveranciers eigen invulling van dit verschijnsel(Cloud). We zien een toename van mensen/bedrijven die als Cloud-adviseur zich profileren die de toekomstige Cloudgangers door deze mist naar hun bestemming willen brengen.
Maar de vraag is welke normen deze ondernemers kunnen hanteren als er nog geen referentiekader (lees standaardisatie) bestaat!
@Reza: Laten we kijken hoe dit in de natuur gaat, daar zie je “survival of the fittest”. Dit wordt vaak fout vertaald naar “het recht van de sterkste”, een betere vertaling zou zijn; “het overleven van de best passende”.
Ik geloof in natuurlijk selectie versus kunstmatige selectie.
Natuurlijke selectie is dat organisaties inspelen op behoeftes en er uiteindelijk een dominant model ontstaat. Dit is dan de de facto standaard totdat er iets beters komt.
Om van te voren te proberen een standaard te verzinnen is in feite kunstmatige selectie en in mijn ogen…. redelijk kansloos. Evolutie is een complex geheel waarin veel meer krachten spelen dat je praktisch kan uitwerken.
Ik ga absoluut niet mijn energie verspillen in het vechten voor standaarden. Ik pak de technieken die goed lijken te werken met de voorwaarden die mij zinvol lijken in samenwerking met de belanghebbende.
Vergeet niet: (natuurlijke) Evolutie is het *enige* systeem wat tot nu toe intelligentie heeft geproduceerd!
Dus je vraag en voorstel klinkt logisch en heel redelijk, ook ik geloof in standaardisatie, het is zelfs de driver van cloud computing, maar ik geloof er niet in dat je van te voren cloud standaarden moet gaan bedenken.
Uniformiteit en standaardisatie in wat eigenlijk? Waar wordt naar gestreefd? Ik dacht in art 3.1 iets te vinden over security, maar er staat iets over trusted Cloud Providers. Het zou mooi zijn als er richting aan dit proces kan worden gegeven, dus de wijze waarop trust kan ontstaan. het gaat immers om het vertrouwen dat er bij gebruikers kan gaan ontstaan.
Nadeel van trust gegenereed door de overheden is dat het altijd zo lang duurt door de vele overleg lagen. Het komt in de praktijk om allerlei plausibele redenen nooit tot een snelle en kant en klare situatie.
Uiteraard ben ik voorstander van dit initiatief en juich het van harte toe. Maar mag het aub wat sneller gaan voor al die afnemers die willen weten dat de Cloud en Cloud computing veilig zijn?
Op zich een prima ontwikkeling; meer heldergheid over de inhoud, standaardisatie, uniformiteit, security, overdraagbaarheid en last but not least werkgelegenheid en dit alles namens de EU?
Nu wel, als ik aan de EU denk vraag ik mij meteen af of dat dit niet gedoemd is te mislukken, e.e.a. is namelijk sterk afhankelijk van wet en regelgeving en daarbij komen dan zaken als controlerende instanties om de hoek kijken.
En waar zijn we binnen de EU nu allemaal wars van, juist, van al dit soort zaken. Een Europese Cloud initiatief kan m.i. pas echt slagen als de EU in staat is één vuist te vormen.
Dan kan het ook voor iedereen wat opleveren en kan iedereen ook daadwerkelijk meeliften op de spin-off van deze ontwikkeling, voor nu vrees ik met alle vrezen dat het idee een leuk idee blijft maar de praktische invulling nog wel even op zich zal laten wachten dan wel uiteindelijke een stille dood zal sterven.
En daarbij heb ik zelf nog wel de vraag, dit zou dan wel goed moeten zijn voor de eindgebruikers, maar wat heeft dit voor impact op de huidige Cloud Providers, onder deze partijen zullen immers velen hun eigen ding op hun eigen manier doen en daarom is, bewust of niet, de overdraagbaarheid, security, allemaal nog niet per definitie goed geregeld, maar is het daarom meteen dan ook slecht? Wie gaat de misgelopen “handel” goedmaken voor de huidige partijen, het is dan wel goed voor de eindgebruiker maar wat “kost” het ons uiteindelijk werkelijk onder aan de streep?
Initiatieven tot verbetering van Cloud zijn tot voor dusver gestart al vaak gestart en snel ook weer uiteengevallen. Partijen als VMware, Citrix, Microsoft en SUN zijn het nog niet eens over hoe te regelen dat het platform uitwisselbaar wordt, maar is dit erg, voor alle systemen zijn voor- als ook nadelen te (be)noemen.
Kortom, wij hebben hier allemaal nog een hele slag te slaan, een grotere slag dan denk ik Neelie Kroes zich nu ingebeeld heeft…
Laten we gewoon een soort keurmerk/standaard hanteren en partijen daarop aanhaken en zich zo onderscheiden in kwaliteit alsook uniformiteit en verschil moet er blijven, immers zijn ook niet alle klanten gelijk en dus past daar ook niet een leverancier bij en dus moet hierin ook ruimte blijven.
Dat Mw. Kroes regels wil voor een europese vorm van cloudcomputing is mijns inziens te begroeten. In tegenstelling tot Henri vindt ik het juist, dat er “europees” gedacht wordt. Een instelling zoals:
“Het model moet kunnen werken zonder consensus, deze volgt vanzelf wel als we lekker bezig zijn”
klinkt naar de bekende “zelfregulering” en dat daar niet veel positiefs uitgekomen is weten we allemaal.
Ik woon nu bijna 10 jaar in het buitenland, reisde de 10 jaar daarvoor door heel europa en heb gewerkt voor een amerikaans bedrijf.
Het wordt tijd dat we in europa eens europees gaan denken, alleen zo kunnen we meespelen op hoog nivo.
Henri kan eens kijken naar hosteurope in duitsland die levert (europese) cloudcomputing.
We welcome the cloud strategy initiative from the EU as Rackspace has always championed interoperability through our Open Cloud and the use of open standards in general. The introduction of minimum standards, codes of best practice and certification would ensure a common framework and aid interoperability. It would also help phase out vendor lock-in which we believe goes against the core pillars of cloud computing: flexibility, cost efficiency and scalability.
At the same time, however, we must ensure that any new initiatives, such as changes to commercial terms of practice, are not too restrictive and end up curtailing the great flexibility and affordability of cloud. Cloud is for everyone, but not for everything, and there must be in-built flexibility to ensure both diversity in the types of solutions and services available and technological advancement are not hampered.
Rackspace Vice President Legal Tiffany Lathe
De netwerklaag die de cloud ondersteunt, is goed verzorgd door de internationale standaarden. Andere gebieden hebben nog wel de aandacht nodig, in het bijzonder systeem coördinatie en controle. De verschuiving naar de cloud brengt een aantal zaken met zich mee: het automatiseren van processen en het controleren van de capaciteit door applicaties en diensten in plaats van door mensen. Dat vereist standaardisatie van de onderliggende protocollen en integratie met de netwerkcomponenten.
Beveiliging is een belangrijke zorg bij cloud computing. Een certificatie-programma voor betrouwbare cloud-leveranciers zou in kunnen spelen op betrouwbaarheidsvereisten en de beveiliging van data die via de cloud wordt uitgewisseld. Steeds meer bedrijfsgevoelige data wordt gedistribueerd via de cloud. Daarom wordt er goed aan gedaan op de beveiligingspijlen niet alleen te richten op het veilig stellen van de ‘at-rest’-data, maar zeker ook op de ‘in-flight’ encryptie om informatie te beveiligen die zich buiten de muren van de organisatie bevindt.
Zoals het voorstel aantoont, is transparantie vitaal voor de ontwikkeling van de cloud computing markt en Service Level Agreements spelen daarbij een belangrijke rol. Dit betekent dat de infrastructuur die ondersteuning biedt aan de cloud, de mogelijkheid moet bieden om de prestaties te kunnen monitoren op alle mogelijke niveaus. Zo worden zowel cloud-leveranciers als bedrijven voorzien van waardevolle en bruikbare informatie. Dit kan worden gezien als onderdeel van het coordinatie- aspect wat al eerder is genoemd – het automatiseren en programmeren van de netwerkinfrastructuur zodat alle betrokken partijen worden geholpen om voordeel te halen uit het cloud-model.
Het idee achter het cloud-model is dat bij de inzet van resources de service providers en gebruikers profijt hebben van de schaalgrootte. Dit zou ook het geval zijn bij het European Cloud Partnership. De belangrijkste componenten van deze visie zijn on-demand bandbreedte, systeem coordinatie van componenten en resources, en de mogelijkheid om prestaties en beveiliging te meten. Flexibiliteit dient ingebouwd te worden in de cloud en zou moeten leiden naar een on-demand model voor het provisionen van connectiviteit (met de juiste mechanismen voor betrouwbaarheid, coordinatie en beveiliging), want dat is waar de besparingen kunnen worden gerealiseerd.