KPN wil in zeven jaar zijn Duitse Umts-licentie van 8,4 miljard euro terugverdienen en starten met i-Mode. Op een inderhaast belegde persconferentie rekende cfo Maarten Henderson voor dat KPN een goed gevuld oorlogskas heeft om de Duitse Umts-licentie te kunnen financieren.
Dat is goed nieuws voor de beleggers en voorcredit ratingbanken Moody’s en Standard & Poor’s, die alle ratings voor telco’s willen verlagen. "Door de dure Umts-veilingen wordt de kredietwaardigheid van de telco’s minder", aldus Moody’s en S&P. Momenteel heeft KPN respectievelijk AA min en een AA -rating, maar Henderson mikt op een (single) A.
Voor de aankoop van de Duitse mobiele aanbieder E-Plus had KPN een overbruggingskrediet afgesloten van 13 miljard euro. Dit is inmiddels weer afbetaald, nadat hier 10,7 miljard euro van was gebruikt. Het Amerikaanse Bellsouth is voor 22,5 procent aandeelhouder en bracht de resterende 2,3 miljard euro op. Eerder dit jaar heeft de telco 6 miljard euro aaneurobonds uitgegeven. Eerder deze maand volgde voor nog eens 1 miljard euro eenfloating rate note.Bovendien betaalde de Japanse partner NTT Docomo 4 miljard voor het aandeel van 15 procent in KPN Mobile en zal de verkoop komend najaar van de 22 procents deelneming in het Ierse Eircom 1,3 miljard euro opbrengen. Henderson: "We maken ons geen enkele zorgen."
KPN Mobile ceo Diederik Karsten legde vervolgens uit, waarom Hutchison zich schielijk uit de Duitse Umts-veiling terugtrok. "Ze vonden de spoeling te dun worden, omdat er nog maar zeven bieders overbleven voor zes frequenties. Dat wordt dan wel erg duur." Het lijkt op de Nederlandse afloop van de Umts-veiling met zes bieders op vijf frequenties. Versatel trok zich terug, net als Hutchison in Duitsland. De Duitse Umts-veiling kwam tin totaal boven de 100 miljard mark uit. KPN moet van de 8,4 miljard euro voor de Duitse licentie 6,4 miljard betalen en Bellsouth hoest 2 miljard euro op. Karsten: "De infrastructuur en diensten kost ons nog eens 3,5 miljard euro in de komende drie jaar." Karsten is teleurgesteld over de gang van zaken met Hutchison, die overigens partner blijft van KPN Mobile. "Vergeet niet dat we de 1,5 miljard euro in Nederland ook nog moeten terugverdienen." Hij benadrukte dat het Hongkongse Hutchison Whampoa later was ingestapt en dat per land naar de samenwerking wordt gekeken. "Hutchison heeft een Britse Umts-licentie in bezit." KPN denkt in zeven jaar zijn investering in Duitsland terug te verdienen door video in de mobieltjes te integreren. "We gaan in Duitsland als eerste starten met de Europese versie van NTT Docomo’s i-Mode in Japan: Internetten via het mobieltje."
Voor de volgende Umts-veilingen in Frankrijk, Italië en België moet KPN wel geld op de kapitaalmarkt lenen. De telco heeft reeds een vervolg-emissie met convertibele obligaties voor het vierde kwartaal aangekondigd. Over de Franse veiling is Karsten onzeker. "We zoeken naar een lokale partner, maar France Telecom (FT) heeft daar de touwtjes stevig in handen. Het kan best zijn dat dit niet lukt". Voor de komende Umts-veiling in België overlegt KPN nog met FT over de overname van de resterende 50 procent in KPN Orange. FT heeft reeds een deelneming in concurrent Mobistar. Volgende week komt KPN met halfjaarcijfers.