De Open Source Software Leveranciers Organisatie (OSSLO) heeft haar eerste beleidsplan opgesteld. De organisatie werd dit voorjaar opgericht met het doel om ‘het open source software-marktaandeel te vergroten door de kracht van pre-competitieve samenwerking.' Voorzitter Marc Vloemans: 'Ook grote jongens als Sun, Capgemini, Sogeti en Atos Origin zijn bij ons aangesloten. Daarnaast is er een grote groep middelgrote bedrijven lid. We bieden hen belangenbehartiging, marktontwikkeling en bedrijfsondersteuning.'
Waarom is OSSLO nodig?
In NRC Handelsblad zei manager Tom Kok van de Digitale Werkomgeving Rijksdienst onlangs: 'Een secretaresse die niet weet hoe ze de paginering in OpenOffice moet veranderen, zal terugvallen op Microsoft Word als ze daarbij geen hulp krijgt.' Het is toch curieus dat Tom Kok vraagtekens plaatst bij de ondersteuning van OpenOffice? Tien jaar geleden had hij misschien een punt gehad, maar vandaag de dag is het absurd om te veronderstellen dat een bedrijf als Sun niet in staat zou zijn daarvoor het beheer en de ondersteuning te doen. Wij willen het voortouw nemen om te laten zien dat de opensourcewereld klaar is om aan de vraag te beantwoorden.
Hoeveel leden zijn er nu?
44, maar potentieel zijn dat er veel meer. We hebben die ook nodig, om onze continuïteit als vereniging te garanderen. Niet alleen op het gebied van menskracht, maar ook met contributiegelden. Als je aanwezig wilt zijn op beurzen en congressen, dan ontkom je bijvoorbeeld niet aan het plaatsen van advertenties.
Waarom zou je als opensourceleverancier lid worden?
We bieden onze leden zichtbaarheid, onder meer door de bouw van een online databank. Daarin kunnen potentiële klanten zoeken op leverancier, techniek of product. En daarnaast is een aantal leden bezig met de bouw van een online demo van de open werkplek. Leden kunnen daar in de toekomst hun eigen alternatieven aan toevoegen. Die zichtbaarheid is interessant voor hen, vooral voor de mkb-leden.
Is de vereniging er vooral voor kleine leveranciers?
Nee, absoluut niet. Ook grote jongens als Sun, Capgemini, Sogeti en Atos Origin zijn bij ons aangesloten. Daarnaast is er een grote groep middelgrote bedrijven lid. We bieden hen belangenbehartiging, marktontwikkeling en bedrijfsondersteuning. Met bedrijfsondersteuning bedoel ik zaken zoals inkoopvoordelen voor leden. Ook al is dat niet ons primaire doel, we zullen die traditionele taak van brancheorganisaties niet laten liggen.
Is de vereniging ook bij NOiV-bijeenkomsten?
Individuele leden hebben voor de bijeenkomst van 23 november van het overheidsprogramma Nederland Open in Verbinding wel een uitnodiging ontvangen, maar de vereniging niet. Doel van de bijeenkomst was te komen tot een open manifest voor leveranciers.
Heeft u toen niet even gebeld?
Natuurlijk wel, maar NOiV zei dat de bijeenkomst niet bedoeld was voor brancheverenigingen. Maar wat je ziet aan de gastenlijst is dat leveranciers van gesloten software helaas de boventoon hebben gevoerd tijdens die bijeenkomst. En dat merk je ook aan de hoofdconclusie van die bijeenkomst: dat er twee manifesten moeten komen, één voor open standaarden en één voor open source software, maar dat open standaarden belangrijker zijn.
Is dit het gevolg van de lobby van ICT~Office?
Ik durf er geen vergif op in te nemen dat dat niet zo is.
Wat gaan jullie nu doen?
We hebben het programmabureau NoiV gevraagd om samen om de tafel te gaan zitten. We hopen van hen een expliciet signaal te ontvangen dat open source nog steeds belangrijk is binnen het actieplan. Dat plan had oorspronkelijk drie doelen: het vergroten van de interoperabiliteit door het gebruik van open standaarden, het verminderen van de leveranciersafhankelijkheid door het versneld invoeren van open source software, en het bevorderen van een gelijk speelveld op de softwaremarkt. Ik hoop niet dat NOiV het actieplan wil uitkleden tot alleen het stimuleren van het gebruik van open standaarden.
Wat als dat wel zo is?
Zoals gezegd, we hopen dat we ons vergissen. Maar mocht dat niet zo zijn, dan is onze volgende stap met Heemskerk praten. Als hij zegt dat hij de lokale economie wil bevorderen, dan moet hij ook beseffen dat wij een substantieel deel van de markt vertegenwoordigen.
Zoveel leden heeft de vereniging toch nog niet?
Onze leden zijn het topje van de ijsberg. Behalve de opensourceleveranciers, maken ook alle opensourceprogrammeurs bij overheden en bedrijven deel uit van onze lokale economie.
Marc Vloemans
Marc Vloemans is vanaf 1999 directeur van B3Partners te Utrecht, leverancier van open source geo-ICT (Open GIS). Hij is voorzitter van de branchevereniging OSSLO (Open Source Software Leveranciers Organisatie) en voorzitter van de Digikring Groot Amsterdam, een belangenvereniging van bedrijven in de Nieuwe Media & ICT. Hij is afgestudeerd aan de TU Delft en heeft een MBA van de RSM/Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn zakelijke achtergrond omvat strategie, marketing en business development in binnen- en buitenland. Hij is vaste columnist in GISmagazine, auteur (voor onder meer Open SOurce Inside) en spreker over sector gerelateerde zaken.
Lijkt meer op de zoveelste wanhoopsdaad, dan op iets constructiefs