Het aanbod van tijdelijke ict-vacatures nam in het eerste halfjaar van 2010 met ongeveer tweederde toe in vergelijking met diezelfde periode in 2009. Het totaal aantal vacatures steeg in de eerste zes maanden van 2010 met ruim een kwart. Dat blijkt uit cijfers van vacaturesite IT Job Board, die het aanbod van vacatures tussen beide perioden vergelijkt. Daaruit maakt de vacaturesite op dat de ict-banenmarkt zich herstelt.
In het eerste halfjaar is ruim één op de vijf van de vacatures op de wervingssite van tijdelijke aard. In 2009 was dat 12 porcent. Verkoopdirecteur Peter Healey van de website vertelt: 'De sterke toename van banen op basis van een tijdelijk contract, geeft aan dat veel werkgevers zoeken naar gekwalificeerde ict'ers, maar tegelijkertijd behoefte hebben aan flexibiliteit.'
Volgens de wervingssite worden op de ict-banenmarkt de gevolgen van de economische crisis steeds minder voelbaar.
Vaste baan
Business analisten hebben de minste kans op een vaste baan. Het banenaanbod voor hen bestaat in vier van de vijf gevallen (80 procent) uit vacatures op basis van een tijdelijk contract. Web developers hebben met ruim 90 procent de meeste kans op een vaste baan.
Via de website houdt de werver nauwkeurig bij welke ict-functies het meest worden gevraagd door werkgevers. Dat doen ze op basis van alle banen waarvoor werkgevers adverteren op de website. De gegevens van de eerste helft van 2010 zijn vergeleken met de gegevens van dezelfde periode in 2009.
De tegenstelling tussen business analisten en webdevelopers vind ik erg interessant. Analisten moeten zich goed inwerken in de bedrijfsspecifieke materie, terwijl developers dat minder hoeven te doen en dus veel sneller productief kunnen zijn.
Ook zijn de eisen waar webdevelopers aan moeten voldoen vaak helderder vastgelegd. Ik zou denken dat webdevelopers dus aantrekkelijker zijn om tijdelijk in te huren en dat je iemand met de business-kennis juist vast in je bedrijf wilt hebben.
Of zit het verschil ‘m in grote organisaties in alle sectoren (tijdelijke inhuur, business analisten) en IT-bedrijven (vast banen, webdevelopers)?
De vraag komt alleen nog niet bij mij.
Ik sta voor uitvoerend project/programma/veranderingsmanagement en advies. Ik spreek in doorsnee de taal van de organisatie. Mijn aanpak is pragmatisch in de lijn van ‘ geen woorden maar daden’. Ik ben certified PRINCE2 Practitioner, IPMA (Award) projectassessor en Master in Projectmanagement.
Mijn Project/Programmamanagement specialiteiten liggen op: Veranderingsmanagement, Onderhandelen en Conflicthantering, Communicatie, Ethiek, Projectmanagement, Organisatie en Personeelsbeleid, Projectleiderschap, Projecten en Financiën, Projecten en Kwaliteit (TQM/Deming, Lean Six sigma) , Strategie, Beleid en Marketing.
Op basis van ervaring en specialisatie wordt ik vaak voor de volgende gebieden gevraagd : Project/Programma manager, Project/Programma adviseur en coach, Project ‘wegenwacht’ bij acute Project-en programmamanagement problemen, Project- en programmaraad voor toetsing of beoordeling van projecten en/of programma’s en vakdocent Projectmanagement.
Naast het beroepsmatige heb ik een aantal nevenfuncties. Ik schrijf en publiceer regelmatig als een vorm van kennisdelen in vakbladen als Computable, ITSMF ITIL service management, Mailprofs, SOD, OD en Automatisering Gids. Op dit moment schrijf ik met een journalist van Computable aan een boek over ‘voorspelbaar projectmanagement’ en de mogelijkheden voor 15 a 45% rendementsverbetering bij projecten en programma’s. Tenslotte ben ik ook jurylid en assessor van de Mailprofs DIV kwaliteitsaward.
Ik mis je punt, Joh?