De tevredenheid ten opzichte van ict-projecten is het afgelopen jaar toegenomen, maar krijgt maar een 5,5. Vooral de centrale overheidsorganisaties scoren qua tevredenheid over projectuitvoering en projectresultaat erg laag.
Projecten bij lokale overheden scoren hoger, namelijk een 6,25. Dat blijkt uit onderzoek door het Business & IT Trends Institut en de Vrije Universiteit. Doel van het onderzoek was om na te gaan welke factoren van belang zijn voor het slagen van een ict-project. Het lage cijfer voor projecten bij de centrale overheid is opvallend aangezien vrijwel 100 procent van de geënquêteerden gebruik zegt te maken van Prince2. Bij de lokale overheid is dit maar 40 procent.
Hoewel iedereen al jaren de mond vol heeft over het belang van een goed onderbouwd ict-investeringsvoorstel, blijkt de praktijk nog steeds anders. Slecht 27 procent van de ondervraagden maakt grotendeels of volledig gebruik van een business case. In 2004 was dit nog slechts 12 procent.
Wat verder opvalt is dat het evalueren van projecten een sterke relatie heeft met de tevredenheid over de uitvoering van projecten. Bij een project waar evaluatie plaatsvindt is 80 procent neutraal tot tevreden. Bij een project zonder evaluatie is minder dan de helft (44 procent) neutraal tot tevreden.
Projecten bij grote organisaties, zoals centrale overheden, zijn vaak complexer van aard dan bij kleinere organisaties. De ICT-component is daarbij meestal veel minder belangrijk dan alle andere componenten bij elkaar. Denk bij het laatste aan het regelen van financi, juridische contracten, procesontwerpen, trainingen, voorlichting en vooral aan commitment en verandermanagement. Dit is een te moeilijke situatie voor jonge, vaak erg ICT-gerichte, projectleiders. Door de grote ontslaggolf in 2002 zijn er te weinig projectleiders overgebleven met wat meer project- en levenservaring. De consultancy bedrijven doen te weinig moeite om dat soort mensen terug te krijgen. Bij die bedrijven kijken de humane resource managers liever naar de relatief goedkope krachten uit het buitenland. Die zijn technisch meestal superieur aan de Nederlandse ICT-ers, maar door hun afwijkende culturele achtergrond zijn ze echter niet geschikt voor rol van projectleider in Nederland. De young potentials uit eigen land, die consultancy bedrijven aanbieden zijn relatief duur maar toch te onervaren en onvoldoende breed. Grote bedrijven, overheden en instellingen moeten er dus voor zorgen dat ze hun eigen ervaren projectleiders hebben.
Verder moeten de grote projecten niet via de watervalmethode worden uitgevoerd, maar op bijvoorbeeld een evolutionaire wijze.
Als de beveiliging maar Secure is, maar dat is schijnbaar minder inportend
dan winst.