Het breedbandaanbod van netwerkaanbieders is onvoldoende open en betrouwbaar voor dienstverleners uit andere sectoren. Die worden daardoor belemmerd in de uitrol van nieuwe breedbanddiensten. Dat schrijft TNO in een rapport over de openheid van vaste IP-netwerken, op basis van onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).
Het ministerie vroeg TNO om te onderzoeken welke mogelijke technische, organisatorische en economische belemmeringen er bestaan voor dienstverleners in andere sectoren dan de telecomsector om elektronische dienstverlening aan te bieden. Het instituut concludeerde dat deze dienstverleners onvoldoende vertrouwen hebben in de kwaliteit, beschikbaarheid en veiligheid van de huidige breedbandtoegang. Dat belemmert ze in de uitrol van nieuwe breedbandige diensten.
TNO komt tot deze conclusies op basis van eigen expertise, publieke bronnen en interviews met vijf dienstverleners in verschillende sectoren: electriciteitsbeheerder en slimme meterleverancier Alliander, e-zorgleveranciers Philips en Avics, e-alarmeringsbedrijf Van Limpt en de Open Universiteit (e-learning).
Quality of Service

Momenteel hebben nieuwe elektronische dienstverleners alleen toegang tot hun klanten via het publieke internet. De vraag is of deze vorm van toegang volstaat. Nee, zegt TNO: Volgens de ondervraagde dienstenaanbieders is de Quality of Service (QoS), beschikbaarheid en veiligheid van het publieke internet onvoldoende. Die situatie belemmert de ontwikkeling van nieuwe diensten. Netwerkaanbieders zouden daarom andere vormen van toegang tot de klanten van dienstverleners moeten ontwikkelen en aanbieden.
Aanbieders van internettoegangsdiensten leveren hun eigen diensten over een beheerde netwerkverbinding, waardoor QoS, beschikbaarheid en veiligheid wel gegarandeerd is. Dat gebeurt door aparte IP-adresreeksen te reserveren voor internet, IP-telefonie en IP-televisie en verschillende virtuele verbindingen te configureren op onder meer DSL-niveau.
Dat type verbinding wordt echter nog niet te koop aangeboden. 'Feitelijk worden nieuwe dienstenaanbieders gedwongen om telecomoperator te worden, om vanuit die rol hun gespecialiseerde diensten te leveren', zo schrijft het rapport. 'De bestaande netwerk-toegangsopties sluiten technisch, praktisch en economisch niet aan bij de behoeften van de nieuwe dienstenaanbieders.'
Interconnecties
'Het is in technisch opzicht mogelijk om communicatiediensten te ontwikkelen die nieuwe elektronische eindgebruikersdiensten in tal van sectoren, met verschillende eisen ten aanzien van QoS, beschikbaarheid en veiligheid mogelijk maken. Er zijn geen principiële belemmeringen van technische aard die dat in de weg staan. Het concept van de virtuele dienstverbinding in combinatie met goede interconnecties tussen netwerken is de aangewezen oplossingsrichting', zo valt te lezen in het rapport.
Om tot een uniform aanbod te komen, moeten echter nog 'tal van onderlinge afspraken' gemaakt worden tussen de verschillende netwerkaanbieders, onder meer op het gebied van technische specifiaties voor de koppelingen tussen de verschillende netwerken. Ook over de capaciteit en snelheid van verschillende typen diensten zoals telefonie en video moeten onderling afspraken worden gemaakt.
Meer informatie
Meer informatie is te vinden in het TNO-rapport Openheid van Vaste IP-netwerken, Mogelijkheden en belemmeringen voor de ontwikkeling van nieuwe elektronische diensten.