Vrijdag komt de bèta van Windows 7 beschikbaar. De definitieve versie van deze Vista-opvolger staat nog steeds gepland voor begin 2010.
Microsoft stelt in de loop van vrijdag of zaterdag – op zijn vroegst wanneer de Amerikanen vrijdag wakker worden – een bèta beschikbaar van Windows 7. De definitieve versie van deze Vista-opvolger staat nog steeds gepland voor begin 2010. Dat nieuws bracht Microsoft-ceo Steve Ballmer op 7 januari 2009 tijdens zijn keynote op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.
Ballmer presenteerde de bèta van Windows 7 in stijl met Microsofts nieuwe marketingcampagne (‘life without walls'): Windows moet niet alleen consumenten, maar ook zakelijke klanten in staat stellen om een ‘leven zonder muren' te leiden. Professionals moeten thuis, onderweg, achter hun pc of achter een gedeelde werkplek altijd flexibel kunnen samenwerken binnen internationale projecten.
Meer flexibiliteit, maar ook meer controle
Ballmer beloofde de zakelijke gebruiker meer flexibiliteit, terwijl systeembeheerders een eenvoudiger uitrol kunnen verwachten. Aan ict-managers spiegelde de ceo lagere ondersteuningskosten voor.
Nieuwe eigenschappen van de zakelijke versies van Windows 7 die daartoe moeten leiden zijn onder andere AppLocker, DirectAccess en BranchCache. AppLocker reguleert het gebruik van applicaties, DirectAccess beveiligt de toegang tot het bedrijfsnetwerk en BranchCache moet die toegang versnellen in bijkantoren.
BitLocker verplicht gebruikers daarnaast om bestanden versleuteld op te slaan op externe media zoals usb-sticks en externe harde schijven, tenminste als de systeembeheerder dat zo instelt via group policies.
Snellere toegang tot bestanden
AppLocker geeft systeembeheerders de mogelijkheid te bepalen welke programma's gebruikers mogen starten, via het maken van ‘white lists' en/of ‘black lists'. Gebruikers kunnen ongewenste applicaties daardoor wel installeren, maar niet starten.
BranchCache moet het downloaden van centraal opgeslagen bestanden naar bijkantoren versnellen door deze op te slaan binnen de centrale cache van een Windows 7 server in een bijkantoor of de cache van desktopmachines. De aanschaf van dure ‘branch office repeaters' moet daarmee overbodig worden. David Stoeckel, technisch specialist Windows Client bij Microsoft Nederland: "Met deze technologie wordt het WAN tussen het hoofdkantoor en bijkantoren niet onnodig belast en optimaal benut voor het opslaan en binnenhalen van nieuwe data. Doordat BranchCache gebruik maakt van de cache van bestaande machines, hebben bedrijven voordeel van deze technologie zonder dat ze extra hardware hoeven aan te schaffen."
Altijd toegang tot bedrijfsnetwerk
DirectAccess is een methode om mobiele werknemers via ‘secure tunneling' een beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk te bieden, zonder dat VPN-software hoeft te worden geïnstalleerd. Volgens Stoeckel heeft DirectAccess twee belangrijke voordelen: "Zakelijke gebruikers hebben overal automatisch toegang tot het bedrijfsnetwerk zonder dat ze ook maar iets hoeven te doen, terwijl systeembeheerders automatisch altijd toegang hebben tot de machine voor beheer."
Om gebruik te kunnen maken van DirectAccess is aan de backend een server nodig met Windows 7. Mocht die ontbreken, dan kan ook traditionele VPN-software op de clients worden geïnstalleerd. Stoeckel: "Het voordeel van Windows 7 is dat machines in die situatie zo kunnen worden ingesteld dat VPN-verbindingen automatisch weer tot stand worden gebracht, wanneer de verbinding om wat voor reden dan ook even weggevallen was."
DirectAccess maakt gebruik van Internet Protocol Security (Ipsec). Die netwerkbeveiligingsmethode is onderdeel van IPv6, maar kan ook over IPv4-verbindingen gebruikt worden via Teredo.
7, uit de verhalen en beelden, niet veel anders dan Vista. 7 is niet meer dan geschikt om deze in een virtuele omgeving te installeren. Kan je altijd zonder problemen terug naar bv XP
Goh, dat Ballmer al op 7 januari 2008 wist dat ze 2010 gaan halen…..we leven in 2009 mensen!