De doorbraak van Linux op de desktop is al jaren nabij. Anno 2008 lijkt de bedrijfsdesktop nu echt binnen handbereik. Negen redenen om Linux daar juist wel te gebruiken.
De zakelijke desktop heeft maar een handjevol functies nodig. En bovendien moet het niet te duur zijn; qua aanschaf en qua beheer. Linux scoort goed op die punten. En het biedt meer. Negen redenen waarom het opensourcebesturingssysteem nu toch echt wel rijp is voor de bedrijfsdesktop.
1. Geen aanschafkosten
Linux is opensource en dus gratis verkrijgbaar. Voor ondersteuning mag je wel betalen, maar dat hoeft niet. Zeker met de dalende prijs van hardware is de prijs van het besturingssysteem een flinke kostenpost in de desktopomgeving.
2. Meerdere leveranciers
Windows betrek je van Microsoft, of je nou een direct enterprise-contract hebt of koopt via pc-producenten als HP, Dell en Lenovo. Voor Linux zijn er meerdere leveranciers, waarvan sommige zelfs elkaars distributie gebruiken, dus de verschillen zijn klein. Overstappen is mogelijk; meer keuze dus.
3. Beter beheer
Één van de sterke punten van Linux, ook voor desktopgebruik, is het strikte Unix-gebruikersmodel. Daarbij zijn de rechten van beheerders, gebruikers en applicaties gedetailleerd in te stellen. Dat model is van begin af aan ingebouwd, dus zijn applicaties daar op berekend; zij vereisen geen administrator-login om normaal te werken. De aansluiting op een Windows-infrastructuur is ook goed te beheren.
4. Geen malware
Een ander voordeel van dat gebruikersmodel is de beperkte impact van malware op Linux. Dat leidt weer tot een grotere zeldzaamheid van malware; het is moeilijk succesvolle malware te maken, de impact is toch al klein, en de ‘doelgroep' is hoe dan ook kleiner. Er zijn ook geen gebruikersapplicaties op diep niveau geïntegreerd in het besturingssysteem, zoals webbrowser Internet Explorer is verweven met Windows.
5. Geen duur Office-pakket
Microsoft Office is niet beschikbaar op Linux, maar wel zijn er gratis tegenhangers als OpenOffice en StarOffice. Voor de echte Office-verslaafde is er wel Crossover Office, van Wine-makers Codeweavers, om het Microsoft-softwarepakket toch te draaien op Linux. Aan de andere kant zijn pakketten als OpenOffice en StarOffice ook beschikbaar voor Windows.
6. Geen migratiepad naar Vista
De bedrijfswereld lijkt nog niet warm te lopen voor Windows Vista. Zelfs niet nu het eerste service pack (SP1) er is; het spreekwoordelijke startschot voor zakelijk gebruik van Microsoft-software. Voorganger Windows XP is nu al lastiger te verkrijgen en de ondersteuning daarvoor loopt in april 2014 af. Overstappen naar Linux is een flinke klus, maar naar Vista ook. Een overstap van Windows naar Windows is ook een migratie, die voorbereiding vereist.
7. Geen nieuwe pc nodig
De hardwarevereisten voor Linux liggen niet zo hoog als die voor Windows, zeker niet voor de nieuwste versie Vista. Microsoft biedt al een paar jaar een thin client-uitvoering van XP, en heeft de levensduur van de oudere versie al een paar keer verlengd.
8. Modulair, dus erg aanpasbaar
Om de pc nog minder te belasten is Linux makkelijk ‘af te slanken'. Componenten die niet nodig zijn, kun je weglaten. Dit kan ook een voordeel zijn voor beheer: wat er niet is, hoef je niet te monitoren en te updaten.
9. Geen games
Linux is geen gaming platform. Een simpel patience draait wel, en een opensource favoriet als Tux Racer werkt ook, maar eindgebruikers hebben veel minder spelopties. Dit is een voordeel dat Linux-kernelontwikkelaar Alan Cox ook al noemde in een interview met Computable: "Linux doet het erg goed bij desktops die ‘gebruikersvijandelijk' moeten zijn. Zoals die in callcenters of hotelrecepties waar mensen werken die misschien liever spelletjes spelen en daarvoor de noodzakelijke software installeren."
Ook al jaren
Veel van deze redenen vóór Linux op de bedrijfsdesktop gelden ook al jaren. Analisten van onderzoeksbureaus als Gartner, IDC en Forrester hebben deze al vaak genoemd in analyses van het opensourceplatform voor de zakelijke client-pc. Langzamerhand beginnen sommige factoren echter zwaarder te wegen.
Gartner noemde in 2003 nog een hele andere voorwaarde voor de validiteit van Linux op de desktop. Als Microsoft niet reageert op wensen van gebruikers, dus bijvoorbeeld de prijzen voor Windows niet verlaagt of andere gebruikersfrustratie niet wegneemt. Dit was twee jaar na de lancering van Windows XP, één jaar voor het uitbrengen van service pack 2 dat XP sterk verbeterde, en vier jaar voor de komst van Windows Vista.
Toevoeging: gratis
Opensource software is inderdaad niet per definitie gratis. Lezer Sebastiaan is met de eerste reactie onder dit artikel technisch gezien correct. Het feit dat de broncode van een product beschikbaar is, en dus is te downloaden, compileren en dan te gebruiken betekent niet dat het gehele product echt gratis is. Veel Linux-distributies zijn dat wel, maar soms ontbreken dan bepaalde onderdelen. Dat zijn bijvoorbeeld delen waarvoor auteursrechten- of patentenvergoedingen aan derden zijn verschuldigd.
Ik gebruik al jaren Linux als desktop.
Terwijl velen klagen over steeds trager wordende Windows-pc’s, blijft mijn laptop elke dag even snel.
Mijn laptop hoeft niet na elke start een bulk aan patches en updates te downloaden (tenzij ik dat zelf wil).
Ik ben nog nooit getroffen door een virus of andere malware.
Het is het meest stabiele en betrouwbare systeem systeem wat ik ooit heb gehad.
Dit soort artikelen is gewoon goedkoop scoren. Of je verzint wat of je raapt wat puntjes van anderen samen. Het komt op hetzelfde neer.
Het mist nuance en onderbouwde argumenten.
Punt is dat het generaliseren in dit geval niet goed werkt want het hangt er maar net vanaf hoe je organisatie in elkaar steekt en wat het beste werkt.
De ene gebruiker raakt al zwaar in de stress als die een bepaald ikoontje niet op zijn/haar desktop kan vinden. De ander die maakt het niet uit als die maar een briefje kan typen en komt er zelf wel uit. En dat zijn maar 2 voorbeelden van de vele mogelijkheden.
Vaak is het belangrijkste dat je de software kan draaien die je wil wat je keuze de doorslag doet geven. Heb je op maat gemaakte software die niet OS onafhankelijk is dan zit je gewoon aan je OS vast. Vandaar dat gebruiken van open OS onafhankelijke standaarden op de lange termijn simpelweg praktischer is. Dan kan je zelfs een hetrogene omgeving gebruiken als je dat wilt.
We wisten al dat Computable Computable niet meer is. Maar dit soort berichten afgewisseld met 8 redenen om het niet te gebruiken voegen echt niets, maar dan ook NIETS toe…
Graag had ik geweten of Linux werkt met SQL server en terminal services.
‘Graag had ik geweten of Linux werkt met SQL server en terminal services.’
SQL Server: MySQL, Postgres SQL, Pervasive SQL, Oracle,…
Terminal server: Je heb een TS RDP client of als je Linux als terminal server wilt inzetten kun je bijvoorbeeld http://www.ltsp.org gebruiken.