De zaak Tonino blijft ons intrigeren. Velen zoeken nog steeds naar de ultieme manier om gevoelige gegevens definitief te vernietigen en daarmee een vroegtijdig einde van een succesvolle carrière te ontlopen. Zo ook Arie Kraai, die ons een aantal opties voorschotelt: wellicht de leukste is het vakkundig slopen van de harde schijf, maar het geboden gratis alternatief lijkt een echt bruikbare tip.
Dat je zomaar langs de kant van de weg een pc kunt vinden waar nog allerlei gegevens op staan is iets wat veel lezers van dit blad boeit. En natuurlijk is het een uitdaging voor velen om gegevens weer uit het niets tevoorschijn te toveren. Als een harddisk tijdens ‘normaal’ gebruik gecrasht is, zijn er bedrijven die voor veel geld datzelfde kunstje willen uithalen – dus het kan nog lucratief zijn ook!
Om met een gerust hart je pc weg te doen, wordt aangeraden om het zekere voor het onzekere te nemen: eerst met een klein precisie-schroevendraaiertje de harde schijf eruit priegelen en dan met een knots van een hamer je bits en bytes te barsten slaan. Best fijn als het ding zelf ook al een voorliefde voor crashen had, zo’n wraakactie. Maar ook wat bot…
Daar zijn dan weer handige jongens op ingesprongen: die leveren voor een boel geld speciale programma’s om de achtergebleven gegevens te wissen en te vervangen door betekenisloze tekens (of misschien wel Sinterklaasrijmpjes).
Dat is in ieder geval een stuk geciviliseerder en ideaal als je over veel geld of weinig tijd beschikt.
Er is ook een oplossing voor handige automatiseerders: even degelijk als een voorhamer en met net zoveel genoegen omdat het onnodige kul-software uitspaart: men neme een opstartbare cd met Linux, zoals die met talloze tijdschriften wordt gebundeld (het mooist is Knoppix, ligt vast nog wel ergens op een stapel) en start daar het oude computertje mee op. Eenmaal opgestart opent men een ’terminal’ en tikt het volgende gratis commando in:
dd if=/dev/urandom of=/dev/hda
Dat ziet er cryptisch uit, maar doet fantastisch werk, want alle gegevens verdwijnen als sneeuw voor de shovel. Voor een nog beter resultaat is dit commando nogmaals te starten, net zo vaak als magnetisme-experts aanraden.
Moeilijk? Wedden dat er wel een familielid of collega is die dit kan? Met de opkomst van Linux wordt er veel moois mogelijk!
Arie Kraai
Dit gratis Linux-commando overschrijft alle data op de schijf met random tekens erg makkelijk en bovendien zeer effectief.
Doe ik ook vaak bij verkoop van oude pc’s
Als ik een P.c. wegdoe.
Pak ik een Mandrake 10.0.
en doe een eenvoudige instalatie.
10 minuten.
en verkoop de pc of gebruik hem voor de onderdelen.
Ik hoor graag wat U er van vind.
v.r. gr. Bert.