Novell blijft een toekomst zien voor zijn netwerkbesturingssysteem Netware, ondanks de overgang naar dienstverlening. De softwareleverancier zette de plannen voor Netware uiteen op zijn Brainshare-gebruikersconferentie vorige week in thuisbasis Salt Lake City (Utah).
Daar sprak vice-voorzitter Chris Stone ook over nieuwe producten en oplossingen. De op de gebruikersbijeenkomst gelanceerde nieuwe pakketten Workspace (een virtuele werkomgeving voor groepsverbanden) en Zenworks Synergy (voor beheer van handcomputers) signaleren de richting waarin Novell zich begeeft, aldus de topman.
Novell wil zijn portfolio aan producten en netwerkdiensten omzetten in internet-oplossingen en webdiensten. Het bedrijf werpt zich, zoals vele andere it-leveranciers, op het fenomeen webdiensten. Hiervoor wil Novell zijn platformonafhankelijke beheertechnologie e-Directory (voorheen Novell Directory Services, NDS) verder verbreiden.
Topman Stone bevestigt dan ook de lopende gesprekken met serverleverancier IBM en Linux-distributeur Red Hat om e-Directory standaard mee te leveren op IBM’s Linux-systemen. De software wordt al gratis meegeleverd met veel Novell-producten en draait – naast Netware, Windows en Unix-variant Solaris – reeds op Linux. De leverancier is overigens niet van zins van e-Directory een ‘open source’-product te maken.
Aanstaand
Stone benadrukt echter dat Netware niet het onderspit zal delven. Hij onthulde een toekomstpad voor het besturingssysteem, waarbij op korte termijn een opwaardering, codenaam Nakoma, uitkomt. Die nieuwe versie vergemakkelijkt de uitrol van software en biedt verbeterde ondersteuning voor internetstandaarden, zoals xml, en de Java 2 Enterprise Edition (J2EE). Hiermee wil het bedrijf software-ontwikkelaars lokken.
Na het aanstaande Nakoma staat een zwaardere Netware-uitvoering, codenaam Hayden, op stapel. Die is uitgerust met ondersteuning voor 64-bit Intel-processoren en applicaties en heeft dan ook bedrijfskritische functionaliteit zoals dynamische partities (het draaien van aanpasbare, virtuele servers in één machine) en beheer op basis van beleidsregels.
Tegelijkertijd is er nog een 32-bit uitvoering, codenaam Uinta, gepland. Stone laat weten dat de ontwikkeling van die versie is gericht op automatisch herstel en automatische configuratie van het besturingssysteem. Novell heeft nog geen tijdsschema’s onthuld voor al de deze Netware-versies.
Het bevestigt dat de verkoop van het besturingssysteem via distributeurs en wederverkopers de afgelopen jaren is afgenomen. Stone bezweert echter dat dit wordt aangepakt. De nieuwe directie, onder leiding van president Jack Messman van de overgenomen dienstverlener Cambridge Technology Partners (CTP), zal de huidige versie 6 van Netware met kracht in het kanaal zetten. Dit liet hij weten in een interview met Computer Reseller News (CRN).
Client
Aan de andere kant zorgt het bedrijf ervoor dat zijn webapplicaties en -diensten minder afhankelijk worden van het eigen besturingssysteem. De leverancier herziet zijn reeks webprogrammatuur en koppelt die los van de Netware-client. Verder werkt het aan een versie van beheerpakket Zenworks for Desktops die geen Netware-clients vereist. De vorige week aangekondigde derde versie van Zenworks for Servers ondersteunt nu ook Solaris en Linux.
Critici stellen dat Novell aan de late kant is met deze platform-agnostiek; het had zijn beheer- en websoftware eerder moeten loskoppelen van zijn voormalige vlaggenschip dat nog altijd melkkoe is. Webdiensten-promoters als Sun Microsystems, IBM en Microsoft zouden op dit terrein voorliggen op Novell. Hierbij hebben elk van deze bedrijven natuurlijk wel hun voorkeuren voor de eigen serverbesturingssystemen.
Volgens Stone staat Novell er nu goed voor om die leveranciers voorbij te streven. Deze bewering beteft de lange termijn. Het bedrijf boekte vorige maand weliswaar een onverwachte winst voor zijn eerste fiscale kwartaal, maar de vooruitzichten voor de korte termijn zijn sober. Novell heeft de verwachte bedrijfsinvesteringen voor dit jaar teruggeschroefd van 50 naar 40 miljoen dollar. Dit kan nog verder teruglopen als de omzetgroei blijft tegenvallen.