Symbian, het samenwerkingsverband dat het besturingssysteem Epoc ontwikkelt, gaat naar de beurs. De datum is nog niet bekend, maar de deelnemers aan het consortium hebben volop vertrouwen in de toekomst van het 32 bits-besturingssysteem. De zakelijke markt lonkt.
Epoc is oorspronkelijk ontwikkeld door palmtop-fabrikant Psion. Omdat het besturingssysteem wel populair was, maar niet open, dreigde Psion de Apple onder de mobiele apparaten te worden. David Potter, ceo van Psion, ging daarom op zoek naar partners Hij vond steun bij de telecomfabrikanten Nokia, Ericsson, Motorola en Matsushita, waarmee hij Symbian vormde.
Sindsdien is de strategie van Symbian, en grootaandeelhouder Psion, erop gericht zoveel mogelijk steun te vinden bij fabrikanten, én software-ontwikkelaars. Het uiteindelijke doel van de samenwerkende fabrikanten is, om mobiele apparaten met Epoc zoveel mogelijk op de lucratieve zakelijke markt te verkopen. Op dit moment is het besturingssysteem bijna uitsluitend operationeel op Psion handhelds, die nog steeds voor het leeuwendeel via de detailhandel worden verkocht.
Thuiszorg
Volgens Cas Reefman, sales manager bij Psion Nederland, moet dat bij de volgende generatie palmtop computers veranderen. Nu worden weliswaar de meeste Psion-machines als de series 5 en de Revo via de detailhandel verkocht, maar de kopers gebruiken de machines overwegend zakelijk. Bovendien gaan steeds meer bedrijven en instellingen de kleine handhelds in grotere hoeveelheden testen.
Om Epoc levensvatbaar te houden is de steun van software-ontwikkelaars onontbeerlijk. Symbian ontwikkelt wel het besturingssysteem, maar derde partijen moeten de applicaties schrijven. In Nederland heeft Psion nu ongeveer 120 partners die zich daarmee bezighouden. Zo hebben Triple P en C/Tac Epoc-toepassingen geschreven die gebruikt worden op draagbare computers in de thuiszorg.
Om de retail-markt te ontstijgen heeft Epoc onder meer koppelingen gekregen naar de ‘volwassen’ erp-pakketten van SAP, Baan en Navision. Bovendien werkt Oracle 8i lite nu op Epoc. Volgens Reefman zijn voor gebruikers nog steeds de agenda en synchronisatie met data op de PC het belangrijkst. Maar het gebruik van mobiele e-mail is de laatste jaren gestegen van 6 naar 20 procent.
Reefman geeft toe dat het nu nog lastig werken is met een losse telefoon, losse kabels en de handheld. Maar hij denkt dat met de komst van Gprs als snelle versie van GSM, én een nieuwe generatie machines waar telecom- en datafuncties handiger geïntegreerd zijn, de doorbraak op handen is.
Samenwerking
Drie besturingssystemen strijden om de markt voor handheld apparatuur. Palm heeft met zijn Palm Os wereldwijd het grootste marktaandeel. Epoc doet het goed in Europa, en heeft veel steun uit de telecom-markt. Vanuit de PC-hoek heeft Microsoft Pocket PC ontwikkeld (versie 3 van Windows CE), dat steun probeert te vinden bij IT-fabrikanten. Die kijken echter ook aarzelend naar alternatieven voor Microsoft Windows CE.
Eerder dit jaar werd bekend dat rivalen Palm en Symbian besprekingen voeren over mogelijke samenwerking, maar beide partijen weigeren daar verder commentaar op te geven. Waarschijnlijk zijn de besprekingen tot stand gekomen omdat Symbian al een 32-bits besturingssysteem heeft, terwijl Palm zijn 16-bits-systeem nog moet opwaarderen.